Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
+359 888 204 961
matraci_klasik@abv.bg
Матраци в промоция Матраци с доживотна гаранция Луксозни матраци Италиански матраци Magniflex isleep

РАСТЕНИЯ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН И ПОЛЗИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Интернет иронично ни казва, че растенията са новите домашни любимци. Но това не е лошо – стайните растения ни носят много умствени и физически ползи (всичко това без да оставят петна по килима). Те ни доближават до природата, насищат въздуха вкъщи с кислород и намаляват стреса. А за хората, които се борят с рутината си преди лягане, растенията могат да помогнат за по-лесно заспиване. Точно така, само простото добавяне на малко зеленина може да улесни пътят ни към добрия сън.

Така че, ако можете да направите нещо качествено, ето най-добрите избори на МАТРАК  за най-полезните растения за спалня.

Сансевиерия

Известно още като змийско растение или „езикът на свекървата“, Sansevieria trifasciata е известна със способността си да подобрява качеството на въздуха в затворени помещения. Кралското градинарско дружество го посочва като добро растение за премахване на летливи органични съединения от интериори, които включват неприятни вещества като формалдехид и бензол, отделяни от домакински предмети. Лесни за отглеждане и също толкова лесни за размножаване, можете да напълните спалнята си с тази простичка, но забавна зеленина и в същото време да се насладите на страхотен нощен сън.

Салонна палма

Класически избор на стайно растение, салонната палма (Chamaedorea elegans) внася малко екзотична нотка във всяка стая. Веднъж тестван в проучване за чист въздух от НАСА през 1989 г., това е едно от малкото растения, които премахват повечето видове летливи органични вещества от затворената среда. Не се вълнувайте твърде много обаче – по-скорошно проучване от 2014 г. показа, че редовното отваряне на прозорците допринася много повече за качеството на въздуха у дома. Въпреки че условията в космоса са много различни от тези в спалнята, палмата в салона все пак може да помогне да премахнете някои неприятности от въздуха, докато спите, особено през зимата, когато къщата ви може да не е толкова добре проветрена.

Мирна лилия

Сухият въздух може да навреди на дишането ви, докато се опитвате да заспите. Това може да доведе до раздразнени носни канали, суха кожа и дори да ви направи по-податливи на настинки и грип. Ако това звучи като вашата спалня, мирната лилия (Spathiphyllum) може да е точно това, което търсите. Това елегантно растение е чудесен овлажнител и може да помогне за добавяне на влага в околния въздух за по-комфортен сън. Белите цветчета, подобни на платна, изглеждат прекрасни и са чудесен вариант за домашно растение, което не изисква специална поддръжка. Просто бъдете внимателни при боравене с него, тъй като това растение е токсично за домашни любимци и може също да причини дразнене на кожата.

Жасмин

Проучванията показват, че ароматерапията може много да помогне на хората да се отпуснат и да релаксират преди лягане. Известно е, че жасминът помага за намаляване на стреса и повишава настроението, за да ви помогне да поддържате по-позитивно мислене, докато заспите. Jasminum polyanthum, или многоцветният жасмин, има ароматни цветя и може да се отглежда на закрито с малко внимание. Този вид жасмин трябва да се съхранява при температури над 13˚C – идеални за отглеждане у дома – и трябва да се подхранва ежемесечно, за да продължи да цъфти.

Обикновен бръшлян

Подобно на много от растенията в нашия списък, обикновеният бръшлян (Hedera helix) е оценен добре за пречистване на въздуха. Но за разлика от другите, той има една друга страхотна функция, която го прави чудесен претендент за използване в спални. В едно научно изследване на Американския колеж по алергия, астма и имунология беше показано, че активно премахва частиците от плесен от въздуха, което го прави чудесен избор за всеки с алергии. Както при мирната лилия, внимавайте с това растение, тъй като е токсично за домашните любимци (и хората!) и може да причини дразнене на кожата при боравене с него.

Направете спалнята си място за почивка В интерес на истината, всяко стайно растение, което привлича вниманието ви, ще бъде фантастична възможност да ви помогне да спите по-добре само заради чувството за благосъстояние, което носи. Никога не подценявайте силата на нашия инстинкт да бъдем сред природата. Нашите мозъци може да са в модерната епоха, но инстинктът ни да бъдем около нашите фотосинтезиращи приятели е заложен в нас.

Не се вкопчвайте твърде много в ползите от пречистването на въздуха. За да достигнете нивата на NASA за чист въздух във вашата спалня, ще трябва да имате еквивалент на мини детска стая с растения там! Като се има предвид това, няма нищо лошо в това да се насладите на допълнителния прилив на свежест, който ни предлагат растенията . И ако искате да направите допълнителната крачка към това  да направите спалнята си перфектна, защо не помислите за матрак TEMPUR за цялостно преобразяване на вашето пространство за сън?

 © 2024 Център за Матраци
Матраци Класик ЕООД
Варна, ул. Цани Гинчев 4
Димитър Георгиев
BG148117530
Социални мрежи
София, бул. Братя Бъкстон 85
0892764364, 0896448227
София, бул. Симеоновско шосе 104
0898 552 533, 0896 448 227
София, бул. Черни връх 69А
0895 814 393, 0896 448 227
София, бул. България 53
0894 370 691, 0896 448 227
гр. Варна, ул. Васил Друмев 42
052 612 405, 0888 204 961
гр. Варна, ул. Отец Паисий 37
052 612 405, 0888 204 961
гр. Варна, ул. Прилеп 76
052 612 405, 0888 204 961
гр. Велико Търново, бул. България 29
0895 814 393, 0888 204 961